Fjärrvärme bygger på ett slutet system, precis som ett kretslopp. Enkelt förklarat värms vatten upp i värmeverket och leds sedan ut i ledningar till fastigheter som värms upp. Sedan leds det kalla vattnet tillbaks till värmeverket för att värmas upp på nytt.
Allt du behöver i din fastighet är en fjärrvärmecentral som överför värmen i det inkommande vattnet, till husets eget värmesystem, som i sin tur värmer elementen eller vattnet i duschen.
Fliseldat på Västerbyverket i Götene
I Götene levererar vi värme till drygt 600 kunder med hjälp av ett ca 30 kilometer långt ledningsnät. Värmen produceras i Västerbyverket som även producerar ånga till Arla och Semper som används i deras processer.
Värmeverket består av en flispanna och två oljepannor. Flisen vi eldar är en blandning av stamvedsflis, grenar och toppar. Innan röken leds ut i skorstenen återvinns energi ur den varma rökgasen i en rökgaskondensor. Med den återvunna energin förvärms det kalla returvattnet från fjärrvärmenätet innan det värms upp helt igen av pannan.
Spillvärme i Hällekis
I Hällekis levererar vi värme till ett 40-tal kunder via ett 2,5 km långt ledningsnät. Värmen kommer i huvudsak från Svenska Foder, där deras spillvärme efter produktionen leds ut i fjärrvärmenätet. Vi har också en anläggning med två pelletspannor och två oljepannor som reserv, när vi inte kan få spillvärme från fabriken.