x
Två personer jobbar på gata och ler mot kameran

Nyheter

Här finner du information om vatten och värme.
Tveka inte att höra av dig till oss om du har förslag på ämnen som du vill veta mer om

Bevattningsförbudet hävs

Vi häver från onsdag 26 juli det bevattningsförbud som varit i Götene Kommun

Vi har stabila nivåer i våra vattenmagasin samt att det utlovas svalt väder och regn i prognoserna framåt. Behovet av att vattna gräsmattor och fylla pooler kommer därmed inte bli stort och kommer inte påverka vår vattenproduktion i Götene Kommun. 

Bevattningsförbudet togs av den anledning att det var en mycket kritisk period när vi hade torrt och varmt under en längre period i maj och juni. Stora mängder dricksvatten användes till bevattning och i början av säsongen fylls det även många pooler. Dricksvattenproduktionen är inte dimensionerad för en så pass hög förbrukning under en längre period. Belastningen var hög på vattenverk och ledningsnät och systemet hann helt enkelt inte skicka ut vatten i samma takt som det användes. Vi fick därför kapacitetsbrist i vårt vattenledningssystem.

Kampanj med tävling……Lämna in mätarställning via webben

Vi på GVV har i dagarna skickat ut ett brev med en uppmaning och en tävling till samtliga våra vattenkunder privatpersoner med vattenmätare i Götene Kommun. Vi uppmanar att man lämnar in vattenmätarställningen regelbundet digitalt via webben på Mina sidor på vår hemsida. Detta för att värna om miljön, minimera administration, säkerställa korrektare fakturor och även kunna ”upptäcka/få nys om” vattenläckor. Ju oftare kunden lämnar in vattenmätarställningen desto bättre kontroll på fakturan och desto jämnare debitering. Man tävlar januari-september 2023 och utlottning av 1 st Spapaket för två samt 5 lunchpaket för två på Lundsbrunns Resort & Spa sker vid två olika tillfällen.

Biltvätt

Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö och vi vill med denna info om informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.

Jämförelse med biltvätt på gatan respektive i en biltvätt.

Hemmabiltvätten skapar lokala vattenmiljöproblem. Visst vill du värna om din närmaste badsjö och vattenmiljön där. Tvätta därför inte bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i din närmaste sjö vilket förstås påverkar vattenmiljön där.

GVV medlem i Biosfärområde Vänerskärgården Kinnekulle


Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle är ett offensivt agerande och inspirerande modellområde för hållbar utveckling. Insatserna ska gynna naturvård, samhällsutveckling, utbildning och forskning. Det är FN:s organ Unesco som utnämner biosfärområden. Varje biosfärområde formas utifrån de lokala förutsättningarna. I 131 länder (2021) jobbar vi lokalt i biosfärområdena för att ställa om till hållbart liv på jorden.

Unescos roll är främst att skapa förutsättningar och underlätta för andra att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det gör vi genom att:

  • Inspirera till action och sprida kunskap om en hållbar samhällsutveckling.
  • Mäkla och nätverka så att människor med idéer och initiativkraft möter goda förutsättningar.
  • Processleda för att finna nya vägar, driva processer och nå resultat.
  • Agera Arena – så att vi möts, för samtal och ställer om tillsammans till ett hållbart liv.

Ordet biosfär omfattar allt levande på planeten tillsammans med den miljö som livet finns i. Det finns idag sju biosfärområden i Sverige: Kristianstads Vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Älvlandskapet Nedre Dalälven, Blekinge Arkipelag samt Östra Vätterbranterna, Voxnadalen och Vindelavlen Juhtatdahka. 

Mina sidor

Mina sidor, en smart och snabb tjänst för att få information kring din förbrukning och dina avtal Vår tjänst Mina sidor kan från se annorlunda ut för dig som kund. Man kan gå in via Bank ID men också via sitt kundnummer som här är Användarnamn. Användarnamn/Kundnummer är sedan är kopplat till en mailadress. Till mailadressen får man en länk skickad till sig för att ange ett lösenord till Götene Vatten & Värmes Mina sidor. Om ni som kund inte angett mailadress kan ni meddela oss och vi hjälper er med detta. Går man in via Bank ID så är det att rekommendera att fylla i uppgifter på Min Profil för bästa service.

Mina sidor är en mycket informativ och bra sida att hålla koll och följa sin förbrukning av vatten och även dom om man är kund i vårt fjärrvärmenät. Man kan få staplar och statistik och jämförelser på sin förbrukning och sina fakturor. Det finns en kommunikationsväg till oss på Götene Vatten och Värme så att vi får en logg oss emellan att kommunicera och informera i.

Varmt välkommen in på Mina sidor.

KIVRA

Om du som kund är kopplad till den digitala brevlådan KIVRA så kommer dina fakturor från oss på Götene Vatten & Värme AB att komma i den brevlådan.

Om du vill koppla dig till Kivra så gå in på deras sida och Skapa konto. Om du inte vill ha fakturan från oss till Kivra så finns det information inne i deras tjänst hur man till en avsändare Avmarkerar digital post. Nedan info från deras hemsida.

När du skaffar Kivra börjar mycket fungera av sig självt. Brev, räkningar, kvitton och uppladdningar – allt i samma app. Gör som fem miljoner andra, samla dina viktigheter hos oss. Säkert, smart och snällt mot miljön. https://kivra.se/sv/privat

Prisjusteringar på Fjärrvärmetaxan från 1 januari 2023

Vi har skickat ut informationsbrev för att informera fjärrvärmekunderna om en förändrad prislista på fjärrvärmen. Under de senaste två åren har våra förutsättningar för att leverera fjärrvärme påverkats av en pandemi, ett krig i Europa och i kölvattnet av detta även en energikris. Detta har drivit upp kostnader för både bränsle och transporter men även medfört ökade investeringskostnader till följd av ökade materialpriser. Ökade priser driver i sin tur upp inflationen vilket föranleder oss att från den 1 jan 2023 höja våra priser.

Nedan tabell visar den procentuella förändringen beroende på fastighetens förbrukning.

https://minasidor.gotenevatten.se/default.aspx

”Bluff”- Påringning om filmning av avloppsledningar.

En kund i Götene kontaktade oss, hade fått en påringning angående filmning av avloppsledningar, vilket inte beställts. Vi meddelade att om varken GVV eller fastighetsägaren har beställt detta skall man inte anlita eller betala dem för sådana jobb.

Kund blev uppringd på nummer: 073-511 XX 68.

Kranvatten vs Flaskvatten

I Sverige har vi tillgång till rent vatten dygnet runt, direkt i våra kranar. Helt klart lyxigt om man jämför med andra länder. Det finns många fördelar med att välja…

Läs mer

Svenskt vatten

Information om eventuell Vattenbrist i Sverige Svenskt Vatten uppdaterar och reviderar informationen om vattensituationen i Sverige fortlöpande. Här kan du läsa om aktuell vattenbrist och aktuella bevattningsförbud. Inför sommaren 2022…

Läs mer